50 жил хөлдөөсөн үрээр амжилттай хээлтүүлжээ 2012 оны 2-р сарын 03 -нд
Д.Самданжамц (МУ-ын зөвлөх мал зүйч)
Г.Бадамханд (ЭША)
Азарганы үрийн чанарт тэжээлийн нөлөө
1930-аад оноос азарганы үрийн чанарыг нарийвчлан судалж, азарга болон бусад төрлийн хэ…
Монгол адууны зарим онцлог 2012 оны 2-р сарын 03 -нд
Илтгэгч: МААЭШХ-гийн Төслийн удирдагч, Монгол Улсын Зевлөх Малзүйч Д.Самданжамц
Дэлхийд 3.3 тэрбум мал байдгийн 1.7 хувийг нь адуу эзэлдэг. Өөрөөр хэлбэл 250 гаруй үүлдэр, үүлдрийн хэсгийн 60 орчим с…
Хурдан морины уралдааны төлөв байдал, ирээдүй 2012 оны 2-р сарын 03 -нд
Илтгэгч: МААЭШХ-гийн Төслийн удирдагч, Монгол Улсын Зевлөх Малзүйч Д.Самданжамц
Монголчууд эрт цагаас эхлэн эрийн гурван наадмыг эрхэмлэн наадсаар ирэхдээ уг наадмаа ямагт хурдан морьдын уралдаанаар …
Хурдан морины уяаны үе, шат 2012 оны 2-р сарын 03 -нд
“Хурдан морины уяа арвай хэлбэртэй” гэж нэг үг байдгийг та лав сонссон байх. Энэ нь морийг эхлээд зөөлөн уя, яваа яваандаа ажлыг нь хүндрүүлж, ачааллыг нь нэмэгдүүлсээр уяаны хугацааны дунд үед …
Сунгаа гэж юуг хэлэх вэ? 2012 оны 2-р сарын 02 -нд
Уясан морины давхил орж байгаа эсэхийг сорих шалгуур нь сунгаа юм. Дээхэн үед уях морьдыг 6 сарын 20-дын орчим барьж урт богино гэсэн хоёрхон сунгаа хийдэг байлаа. 1960-аад оны сүүлчээс морьдыг 6 сары…
Тар гэж юу вэ? 2012 оны 2-р сарын 02 -нд
Хурдан морины амьсгааг задлах арга нь тар хийх явдал юм. Тарлах газрыг 1-2 км-ээс хэтрүүлэх хэрэггүй. Анхны тар хийхэд их анхааралтай хандах хэрэгтэй. Эхлээд л олон морьдтой хол ширүүн тарлавал морь ш…
Хэрхэн хөлслөх вэ? 2012 оны 2-р сарын 02 -нд
Хурдан морины тарга хүчийг хүчийг буулгах арга нь хөлслөх юм. Морьдыг уяанд барьсан эхний нэг хоёр өдөр энгийн уяж өнжих, буюу уяа тойруулан гишгүүлж баалгах ба үүний хойно нэмнэн хөлсөлснөөөр уяаны и…
Уяаны ир гэж юу вэ? 2012 оны 2-р сарын 02 -нд
Монголчуудын адуу эдлэх соёлын оргил нь хурдан морь уяж уралдуулах явдал юм. Манай малчин ардууд олон мянган жилийн турш морь уралдуулах ялдамдаа уяаны нэгэн зүйлийн өвөрмөц дэг сургуулийг буй болгожэ…
Морины зүсээр шинжихүй 2012 оны 2-р сарын 02 -нд
Ажигч гярхай өвгөд маань адууны зүс хурдтай нь ямар нэг байдлаар холбоотой болохыг олон жилийн туршлагаасаа анзаарч ийн өгүүлжээ. Хол булаг зээрд, морины цэцэг мөн. Хар дэлтэй, цагаан халиун морины хи…